Hoe verloopt bemiddeling?

Een bemiddelingstraject omvat verschillende fases. Deze fases zijn een richtlijn/ een hulpmiddel, er kan flexibel mee omgegaan worden. 

Verkennend gesprek

Het is de bedoeling dat beide partijen aanwezig zijn bij dit verkennend gesprek. Op die manier wordt mijn rol als neutraal bemiddelaar gegarandeerd.

In dit eerste gesprek krijgt elke partij tijd en ruimte om zijn/haar verhaal te doen. Als bemiddelaar luister ik in eerste instantie vooral en probeer ik inzicht te krijgen in het probleem. Daarnaast overlopen we de alternatieven voor bemiddeling. Dan kunnen we (na akkoord van beide partijen) bekijken of bemiddeling iets voor jullie kan betekenen en spreken we concreet af. Op het einde van dit gesprek wordt een overeenkomst tussen partijen opgemaakt (het zogenaamde bemiddelingsprotocol).

De verhaalfase

In de gesprekken volgend op het verkennend gesprek, probeer ik de communicatie tussen de partijen open en constructief te laten verlopen.

Elke partij mag ieder om beurt zijn verhaal met zijn bekommernissen en standpunten vertellen. Wanneer partijen hun standpunten geven is het van belang dat er naar elkaar geluisterd wordt om zo tot alle partijen gedragen oplossingen te komen. De manier waarop de bemiddeling verloopt is sterk afhankelijk van de wil van de partijen om tot een akkoord te komen.

We overlopen samen of elke partij over voldoende informatie beschikt om te onderhandelen over oplossingen. Wanneer alle partijen aangeven over voldoende informatie te beschikken, kunnen we overgaan tot het vinden van evenwichtige en duurzame oplossingen.

De oplossingsfase

Tijdens deze fase gaan we brainstormen over de oplossingen voor de bekommernissen. Alle betrokkenen mogen alle mogelijke oplossingen geven. Alle ideeën zijn welkom en worden genoteerd. Elk voorstel wordt getoetst aan de gemeenschappelijke belangen. En aan de haalbaarheid er van (wettelijke regels, financiële realiteiten, duurzaamheid,...) . 
Uiteindelijk mondt de bemiddeling uit in een bepaald resultaat, dat al of niet geformaliseerd wordt. 

 Bemiddelingsakkoord

Wanneer de gevonden oplossingen geformaliseerd worden, kunnen deze vastgelegd worden in een bemiddelingsakkoord. 

Het is belangrijk erop te wijzen dat de bemiddeling volledig vrijwillig gebeurt. U bent nooit verplicht om een akkoord te ondertekenen.